Cele mai bune trasee de ciclism din Olanda

Olanda, cunoscută pentru peisajele sale pitorești și cultura sa ciclistă profund înrădăcinată, este una dintre cele mai bune destinații din lume pentru pasionații de ciclism. Cu o rețea extinsă de piste pentru biciclete și un teren în mare parte plat, țara oferă trasee pentru toate nivelurile de experiență, de la cicliști amatori la profesioniști. În acest articol, vom explora cele mai bune trasee de ciclism din Olanda, fiecare oferind o combinație unică de frumusețe naturală, atracții culturale și experiențe memorabile.

Traseul Amstel Gold

Amstel Gold este cel mai faimos traseu de ciclism din Olanda, fiind renumit pentru cursa clasică anuală Amstel Gold Race. Situat în provincia Limburg, acest traseu oferă o provocare serioasă pentru cicliști datorită dealurilor sale și a peisajului variat. Punctele de interes includ Cauberg, o pantă abruptă cunoscută în rândul cicliștilor, și orașul Valkenburg, cu castelul său medieval și băile termale. Traseul poate varia în lungime, dar o variantă populară este bucla de 100 km, care îți va oferi o vedere cuprinzătoare asupra frumuseților naturale din Limburg.

Traseul Zuiderzee

Traseul Zuiderzee, cunoscut și sub numele de IJsselmeer Route, este un traseu circular de aproximativ 400 km care urmează vechiul litoral al Zuiderzee, acum cunoscut sub numele de IJsselmeer. Acest traseu trece printr-o varietate de peisaje, de la diguri și canale la sate pescărești și orașe istorice. Puncte de interes includ orașele Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen și Urk. Traseul este relativ plat, ceea ce îl face accesibil pentru cicliști de toate nivelurile și oferă oportunități excelente pentru a te bucura de frumusețea rurală și de istoria maritimă a Olandei.

Traseul Vechiului Rin

Traseul Vechiului Rin (Oude Rijn) urmărește cursul vechiului râu Rin, de la Utrecht până la Marea Nordului. Acest traseu de aproximativ 60 km este ideal pentru o excursie de o zi și oferă peisaje pitorești, inclusiv castele, mori de vânt și sate tradiționale olandeze. Puncte de interes includ orașele Leiden, cu muzeele sale faimoase, și Katwijk, o stațiune de pe litoral unde te poți relaxa pe plajă după o zi de pedalat.

Traseul Național LF1 – Rutea Coastei Olandeze

Traseul Național LF1, cunoscut și sub numele de Rutea Coastei Olandeze, se întinde de-a lungul coastei de la sudul Olandei până la granița cu Belgia. Acest traseu de 280 km oferă priveliști spectaculoase ale Mării Nordului, plaje întinse și dune de nisip. Punctele de interes includ orașele Haga, cu Parcul Miniatură Madurodam, și Scheveningen, o populară stațiune de pe litoral. Traseul este bine semnalizat și oferă multiple opțiuni de cazare și locuri de odihnă de-a lungul drumului, făcându-l ideal pentru o excursie de mai multe zile.

Traseul Delta Zeeland

Traseul Delta Zeeland este un traseu fascinant care explorează sistemul complex de diguri și bariere construite pentru a proteja Olanda de inundații. Acest traseu de aproximativ 300 km oferă o combinație de peisaje de coastă, plaje și orașe istorice. Puncte de interes includ orașul Middelburg, cu arhitectura sa istorică, și Neeltje Jans, un parc tematic dedicat Proiectului Delta. Traseul este relativ plat, cu multe piste pentru biciclete bine întreținute și facilități pentru cicliști.

Traseul Pădurii Veluwe

Traseul Pădurii Veluwe oferă o evadare în natură în inima Olandei. Această regiune forestieră protejată oferă trasee de ciclism care se întind pe sute de kilometri, trecând prin păduri dense, pajiști și dune de nisip. Un punct de interes major este Parcul Național De Hoge Veluwe, care găzduiește Muzeul Kröller-Müller, cunoscut pentru colecția sa impresionantă de opere de artă, inclusiv lucrări de Van Gogh. Traseul este ideal pentru cicliștii care doresc să se bucure de liniștea naturii și de peisajele diverse.

Traseul Groninger Wadden

Traseul Groninger Wadden explorează coasta nordică a provinciei Groningen, oferind priveliști spectaculoase ale Mării Wadden și ale peisajelor rurale. Acest traseu de aproximativ 200 km trece prin sate pitorești, diguri și rezervații naturale. Puncte de interes includ orașele Groningen, cu arhitectura sa modernă și viața culturală vibrantă, și Pieterburen, unde poți vizita centrul de reabilitare a focilor. Traseul este relativ plat și accesibil, cu multe oportunități de a observa fauna sălbatică și de a te bucura de aerul curat de coastă.

Traseul Maas

Traseul Maas urmează cursul râului Maas de-a lungul graniței dintre Olanda și Belgia. Acest traseu de aproximativ 480 km oferă peisaje variate, de la câmpuri fertile și pajiști la orașe istorice și castele. Puncte de interes includ orașele Maastricht, cunoscut pentru istoria sa bogată și atmosfera cosmopolită, și ‘s-Hertogenbosch, cu catedrala sa impresionantă. Traseul este bine semnalizat și oferă multiple opțiuni de cazare și locuri de odihnă, fiind ideal pentru o excursie de mai multe zile.

Traseul Groene Hart

Traseul Groene Hart (Inima Verde) explorează inima rurală a Olandei, trecând prin câmpuri verzi, pajiști și sate tradiționale. Acest traseu de aproximativ 130 km oferă o evadare liniștită de la agitația orașelor mari și te conduce prin peisaje idilice și canale liniștite. Puncte de interes includ orașele Gouda, renumit pentru brânza sa, și Alphen aan den Rijn, cu parcul tematic Archeon. Traseul este ideal pentru cicliștii care doresc să descopere frumusețea rurală a Olandei într-o excursie de o zi sau un weekend.

Traseul Stelling van Amsterdam

Traseul Stelling van Amsterdam explorează inelul de fortificații construit în jurul Amsterdamului în secolul al XIX-lea. Acest traseu de aproximativ 135 km oferă o combinație de istorie militară și peisaje naturale, trecând prin forturi, canale și pajiști. Puncte de interes includ Fort bij Spijkerboor, unul dintre cele mai mari forturi, și Muiden, cu Castelul Muiderslot. Traseul este bine semnalizat și oferă multiple opțiuni de oprire pentru a explora fortificațiile și a învăța despre istoria Olandei.

Traseul Utrechtse Heuvelrug

Traseul Utrechtse Heuvelrug trece prin dealurile și pădurile din regiunea Utrechtse Heuvelrug, oferind peisaje variate și oportunități excelente pentru drumeții și ciclism. Acest traseu de aproximativ 100 km este ideal pentru cicliștii care doresc să exploreze natura și să se bucure de liniștea pădurilor. Puncte de interes includ orașele Utrecht, cu centrul său istoric și canalele pitorești, și Amersfoort, cunoscut pentru zidurile sale medievale și muzeele interesante. Traseul este bine marcat și oferă multiple opțiuni de cazare și locuri de odihnă.

Olanda este un paradis pentru cicliști, oferind o varietate de trasee care acoperă peisaje urbane și rurale, istorice și naturale. Indiferent de nivelul tău de experiență sau de preferințele personale, vei găsi cu siguranță un traseu care să îți ofere o experiență de neuitat. Planificarea atentă, echipamentul adecvat și dorința de a explora îți vor asigura o aventură ciclistă reușită în această țară fascinantă.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *