Cele mai frumoase grădini din Japonia

Japonia este renumită pentru grădinile sale uimitoare, care sunt adevărate opere de artă peisagistică. Aceste grădini nu sunt doar locuri de relaxare și recreere, ci și spații de contemplare și reflecție, create cu o atenție meticuloasă la detalii și simbolism. Fiecare grădină oferă o experiență unică, de la grădinile zen minimaliste la grădinile luxuriante de mușchi și arțari. În acest articol, vom explora cele mai frumoase grădini din Japonia, fiecare cu propriul său farmec și istorie.

1. Grădina Kenrokuen, Kanazawa

Kenrokuen, situată în orașul Kanazawa, este considerată una dintre cele mai frumoase grădini din Japonia și este inclusă în lista celor Trei Mari Grădini ale Japoniei. Numele său înseamnă „Grădina celor șase atribute”, referindu-se la cele șase elemente care fac o grădină perfectă: spațiu, secluziune, artă, vechime, apă abundentă și vederi panoramice.

Atracții principale

Grădina Kenrokuen este renumită pentru lacurile sale pitorești, pavilioanele tradiționale și podurile arcuite. În centrul grădinii se află Kasumigaike, un lac mare cu o insulă în mijloc, care oferă priveliști spectaculoase în orice sezon. Kotoji-toro, un felinar de piatră cu două picioare, este unul dintre cele mai iconice simboluri ale grădinii și un loc preferat pentru fotografii.

Sezonul de vizitare

Kenrokuen este frumoasă în orice anotimp, dar fiecare sezon oferă o experiență diferită. Primăvara aduce flori de cireș spectaculoase, vara oferă o vegetație luxuriantă, toamna încântă cu frunzișul arțarilor roșii, iar iarna transformă grădina într-un peisaj de basm cu zăpadă albă.

2. Grădina Kinkaku-ji, Kyoto

Kinkaku-ji, cunoscut și sub numele de Pavilionul de Aur, este una dintre cele mai faimoase atracții turistice din Kyoto. Pavilionul acoperit cu foiță de aur reflectă frumusețea clădirii în iazul Kyoko-chi, creând o imagine iconică a grădinii.

Atracții principale

Grădina în stil tradițional japonez înconjoară Pavilionul de Aur și include iazuri, cascade și insulițe, toate aranjate pentru a maximiza frumusețea naturală. Reflectarea pavilionului în apa liniștită a iazului Kyoko-chi este o priveliște care captează perfect estetica japoneză.

Sezonul de vizitare

Kinkaku-ji este o destinație populară pe tot parcursul anului, dar primăvara și toamna sunt considerate cele mai bune sezoane pentru vizitare datorită contrastului de culori. În timpul iernii, imaginea pavilionului acoperit cu zăpadă este deosebit de spectaculoasă.

3. Grădina Ryoan-ji, Kyoto

Ryoan-ji este renumit pentru grădina sa de piatră zen, un exemplu clasic al grădinilor karesansui. Această grădină minimalistă, care constă în aranjamente de pietre și nisip ratat, este un loc de meditație și introspecție.

Atracții principale

Grădina de piatră de la Ryoan-ji este formată din 15 pietre aranjate în grupuri pe un pat de nisip alb ratat. Fiecare vizitator percepe diferit aranjamentul pietrelor, iar priveliștea se schimbă în funcție de unghiul de vizionare. Această grădină este un exemplu perfect al principiului japonez al wabi-sabi, care apreciază frumusețea în imperfecțiune și simplitate.

Sezonul de vizitare

Ryoan-ji poate fi vizitat în orice sezon, dar fiecare anotimp oferă o experiență diferită. Grădina de mușchi din jurul templului adaugă o dimensiune suplimentară de culoare și textură, în special în timpul toamnei, când frunzele arțarilor devin roșii.

4. Grădina Sogenchi, Arashiyama

Grădina Sogenchi, situată în complexul Templului Tenryu-ji din Arashiyama, este un exemplu magnific de grădină zen proiectată de renumitul călugăr și designer de grădini Muso Soseki. Această grădină este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO și este un loc deosebit de popular pentru vizitatori.

Atracții principale

Grădina Sogenchi este cunoscută pentru utilizarea tehnicii shakkei, sau „peisaj împrumutat”, integrând munții din fundal în designul grădinii. Iazul mare din centrul grădinii, înconjurat de pietre, pini și arțari, creează o atmosferă de liniște și contemplare.

Sezonul de vizitare

Arashiyama este deosebit de frumoasă în timpul toamnei, când frunzele arțarilor din grădina Sogenchi devin roșii și portocalii strălucitoare. Primăvara, grădina prinde viață cu flori de cireș și azalee.

5. Grădina Korakuen, Okayama

Korakuen din Okayama este una dintre cele Trei Mari Grădini ale Japoniei, alături de Kenrokuen și Kairakuen. Creată în perioada Edo, această grădină oferă un amestec armonios de lacuri, dealuri și pavilioane, oferind vizitatorilor o experiență pitorească și relaxantă.

Atracții principale

Korakuen include o varietate de peisaje, de la lacul central Sawa-no-ike, cu insulițe și poduri arcuite, la peluze întinse și pavilioane tradiționale. Păunii care se plimbă liber și grădina de ceai adaugă un farmec suplimentar acestui loc minunat.

Sezonul de vizitare

Korakuen este spectaculos în orice anotimp. Primăvara aduce flori de cireș și irisi, vara oferă vegetație luxuriantă și lotuși înfloriți, toamna impresionează cu frunzișul arțarilor, iar iarna transformă grădina într-un peisaj de vis cu zăpadă.

6. Grădina Adachi, Shimane

Grădina Adachi, situată în orașul Yasugi din prefectura Shimane, este considerată una dintre cele mai frumoase grădini contemporane din Japonia. Creată de Adachi Zenko în 1980, această grădină este un amestec de artă și natură, inspirată de picturile tradiționale japoneze.

Atracții principale

Grădina Adachi este împărțită în mai multe zone, fiecare oferind peisaje unice. Grădina de mușchi, grădina de nisip și piatră, și grădina de iaz sunt doar câteva dintre atracțiile care compun acest loc magnific. Grădina este adesea descrisă ca o pictură în mișcare, cu fiecare sezon adăugând o nouă paletă de culori.

Sezonul de vizitare

Grădina Adachi este spectaculoasă în orice sezon. Primăvara și vara oferă o explozie de verdeață și flori, toamna aduce nuanțe vibrante de roșu și galben, iar iarna, grădina acoperită de zăpadă devine un peisaj feeric.

7. Grădina Katsura Rikyu, Kyoto

Katsura Rikyu, sau Vila Imperială Katsura, este un exemplu superb de grădină în stil shoin-zukuri, un stil arhitectural tradițional japonez. Construită în perioada Edo pentru familia imperială, grădina este un model de eleganță și rafinament.

Atracții principale

Grădina Katsura Rikyu este renumită pentru aranjamentele sale armonioase de iazuri, poduri, pavilioane și trasee sinuoase. Iazul central, cu insule și poduri arcuite, creează o atmosferă liniștită și contemplativă. Vilele și pavilioanele oferă priveliști superbe asupra grădinii și sunt proiectate pentru a integra peisajul exterior în designul interior.

Sezonul de vizitare

Katsura Rikyu este frumoasă pe tot parcursul anului. Primăvara aduce flori de cireș și azalee, vara oferă o vegetație luxuriantă, toamna impresionează cu frunzișul arțarilor, iar iarna transformă grădina într-un peisaj liniștit și acoperit de zăpadă.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *